Det är inte bara enkelt att längta hit.

Att ta sig till Åland är enklare och snabbare än många tror.

Det finns många sätt att ta sig till Åland på. Antingen tar man flyget från Arlanda, Åbo eller Helsingfors eller så tar man någon av färjorna, en båtresa där man allt som oftast kan njuta av skärgård, mat&dryck, musik och taxfree-shopping. (Den som någon gång betalat för att ta färjan till Gotland kommer att bli glatt överraskad av biljettpriserna till Åland, de är bara en bråkdel. Och så är det ju det här med taxfree…)
Snabbaste vägen till Åland är flyget från Arlanda som tar 30 minuter.
En vanlig vardag anländer omkring 20 färjor och knappt 10 flyg till Åland. Dessutom går flera mindre skärgårdsfärjor från den finska sidan som inte är med på kartan.
Om man kommer till Åland via Mariehamn eller Eckerö så är det ca tre mil till Bastö, och från Långnäs är det sex.
På Åland är det enkelt att hyra både bil och cykel. Känner man för att hyra en båt så går det också bra. Kollektivtrafiken har gått rykte och består av ett nät med skärgårdsfärjor och bussar.

STOCKHOLM/ARLANDA
Från Stockholm kan man resa med både Viking Line och Tallink Silja Line till Mariehamn på knappa sex timmar. Båda linjerna har minst en avgång per dag. Både Finnair och FlexFlight flyger från Arlanda till Mariehamn.

GRISSLEHAMN
Från Grisslehamn (tio mil från Stockholm och åtta från Uppsala) kan man resa två till tre gånger per dag till Eckerö med Eckerölinjen. Överfarten tar två timmar.

ÅBO
Från Åbo kan man resa åtminstone fyra gånger per dag till Mariehamn med Viking Line och Tallink Silja Line. Överfarten tar mellan sex och sju timmar.
Finnair har tre avgångar i veckan från Åbo till Mariehamn.

HELSINGFORS
Från Helsingfors kan man resa två gånger per dag till Mariehamn med Viking line och Tallink Silja Line. Överfarten tar elva timmar.
Finnair har tre avgångar i veckan från Helsingfors till Mariehamn.

BRA LÄNKAR

ALLMÄNT
www.visitaland.com

Aktuella tidtabeller m.m. hittar du på respektive bolags hemsida

BÅT
www.vikingline.se
www.tallinksilja.se
www.eckerolinjen.se

FLYG
www.finnair.com