Åretrunt-satsningar som Bastö Andrum välkomnas varmt av politiker.

Ålänningarna är kända för sin starka företag-samhet och brinnande entreprenörsanda, men det betyder inte att satsningar utifrån ses med onda ögat. Tvärtom. Särskilt om det handlar om svenska satsningar med ett lite bredare koncept. Som Bastö Andrum.

– Åland är en liten marknad, därför uppskattas kapital och investeringsvilja utifrån stort. Inte minst från Sverige, för språkets skull, säger Erik Brunström, kommundirektör för Finströms kommun, som välkomnar anläggningar och verksamheter som sträcker sig utanför den absoluta högsäsongen extra varmt.
Sommarsäsongen på Åland är kort men intensiv, med ett stort inflöde av turister. Kul, tycker Erik Brunström, men ännu roligare vore det om de kom lite tidigare och stannade lite längre. Kanske rentav året runt.
– Dels stärker det varumärket Åland som turistdestination, dels innebär det både en standard- och kapacitetshöjning för såväl Åland i stort som lokalt för kommunen, förklarar han.
En åretrunt-satsning på just Bastö tycker han lämpar sig särskilt väl, eftersom platsens strategiska läge i kombination med de gynnsamma naturförhållandena här skapar många möjligheter till rekreation året om:
– Inomskärsmiljön ger ett skyddat läge, som gagnar allt ifrån fiske och bad till skridskoåkning. Samtidigt är det nära till infrastruktur och service. Sedan är det ju otroligt vackert här också, för den som bara vill vara.

Vad har du för tips till svenskar som vill investera på Åland?
– Låt dig inte avskräckas av våra särbestämmelser och speciella regler, utan se möjligheterna. Men var också ödmjuk och visa respekt och förståelse för vår särskilda status. Då har du vårt varma och helhjärtade stöd.