Här är jag född och här tänker jag dö.

Han har aldrig bott någon annanstans, men han har heller aldrig längtat bort:
– Det är så vackert här och jag gläds åt att så många börjar hitta hit. Alla är välkomna! hälsar Anders Hedenberg, Bastöbo i själ och hjärta.
Tvärtemot hans äventyrliga förfäder, som reste och verkade över världen, så har Anders valt att viga sitt liv åt Bastö och Bastö gård, där han föddes och fortfarande bor kvar.
Hans far, som var ambassadör, hamnade av en tillfällighet på Åland i sin ungdom och blev så förtjust att han efter många år utomlands och med en makalös samling antikviteter från världens alla hörn så småningom återvände och slog sig ner här för gott. Återkomsten toppades med att han fick möjlighet att ta över anrika Bastö gård, med anor ända från 1300-talet.
Alltsedan föräldrarnas bortgång har Anders vårdat sin fars antikviteter ömt, liksom sin egen samling – av Fordbilar, som väckt stor uppmärksamhet bland bilentusiaster:
– Ja, samlarintresset har gått i arv, fast föremålen har skiftat, skrattar han och visar stolt upp sina ögonstenar i garaget på gården. Det senaste fyndet är en Ford Mercury Meteor från 1963, som tidigare ägdes av en flygvärdinna.
– Precis som med antikviteterna är det roligt att veta historien bakom bilarna. Fast allra roligast är det så klart att meka med dom, erkänner han.
Men alla samlingar till trots är det ändå Bastö bygd och familjära anda som har största platsen i Anders hjärta. Den vackra och rogivande naturen med de ståtliga ekarna och de böljande, vidsträckta markerna i kombination med ålänningarnas vänliga och goda sinne är svårslagen, tycker han.

Vad skulle du vilja säga till svenskar och andra utlänningar som funderar på att skaffa sommarställe här?
– Att alla är välkomna! Det är kul med friska fläktar utifrån och att det händer lite nytt.

Vad har du för tips till svenskar som vill investera på Åland?
– Låt dig inte avskräckas av våra särbestämmelser och speciella regler, utan se möjligheterna. Men var också ödmjuk och visa respekt och förståelse för vår särskilda status. Då har du vårt varma och helhjärtade stöd.